Ladataan kuvia...

Laulupiirtäminen

Musiikki on kokonaisvaltaista, sillä siinä ovat mukana lihakset, tunteet ja ajattelu. Musiikki ja taide ylipäätään tavoittaa aivoista sellaisia alueita, joita puhe ja sanat eivät tavoita.

Musiikin ja taiteen kautta voi olla joskus helpompi päästä myös helpommin kohti toimintaa, omia ajatuksia ja tarinoita. Laulupiirtäminen on menetelmä, joka auttaa keskittymään, kommunikoimaan ja toimimaan yhdessä. Se tukee lapsen kielellisiä taitoja, vuorovaikutustaitoja ja motorisia taitoja. Laulupiirtäminen on mielikuvittelua, loruilua, piirtämistä ja liikettä yhdistävä menetelmä. Eino ja Leino hankkeessa laulupiirtämistä käytetään yhtenä työkaluna. 

Eskariryhmien kanssa lähdimme LauLau:n materiaalien avulla Sananjalkametsässä retkelle metsälammelle. Kun saavuimme lammelle, kuvittelimme ja piirsimme, mitä kaikkea ihanaa veden pinnan alla voisikaan olla. Lapset näkivät siellä mustekaloja, pommeja, simpukoita ja kiviä. Myös lammen rannalla oli kiviä. Tutkimme niitä ja mietimme, millaisia ne ovat. Oli pieniä ja suuria, turkooseja ja sateenkaaren värisiä. Heitimme kivet lampeen ja katsoimme yhdessä, millaisia vesirinkuloita veteen muodostui. Piirsimme rinkulat näkyviksi. Pian kuulimme, kuinka pakkasukko lähestyi lampea. Syksy oli vaihtumassa talveksi. Lapset tiesivät, mitä se merkitsi. Kun pakkasukko henkäilee, vesi jäätyy.

Piirtämisen ja laulamisen kautta on mahdollista viritellä omaa mielikuvitusta ja kulkea myös kohti omia tarinoita! 

Katso Opetushallituksen Kielten rikas maailma - tukimateriaaliin liittyvä video Laulupiirtämisestä täältä

 

Lähde: 

Minna Lappalainen: Laulupiirtäen lammelta avaruuteen - Iso repullinen lauluja ja toimintavinkkejä uusiin laulupiirtämisseikkailuihin, LauLau Oy, Helsinki, 2018.