Pelillisyys ja leikillisyys opetuksessa

Eino & Leino- hankkeen Kadonneet kirjaimet ja syödyt sanat - seikkailun alkuasetelmassa kerrotaan alkutarina ja esitetään arvoitus, mysteeri, jonka ratkaisemiseen lapset kutsutaan mukaan. Kaiken lähtökohtana on tarina, jonka sisään pelilliset ja draamalliset elementit, tehtävät ja taitojen opettelu sidotaan. Lapsen näkökulmasta toiminta on tällöin innostavaa, motivoivaa, hauskaa ja osallistavaa.

Osallisuus ei ole pelkästään osallistumista. Osallisuus on sitä, että voi vaikuttaa asioiden etenemiseen ja tapahtumien kulkuun. Eino & Leino- tarinaseikkailuissa lapset rakentavat pelin edetessä tarinaa sekä pelin maailmaa ja luovat niitä erilaisten sisältöjen kautta.

Pelillinen on Opetushallituksen julkaisema opas, joka esittelee työtapoja ja esimerkkejä, joiden avulla opetus muuttuu pelillisten elementtien kautta seikkailuksi. Oppaassa sanotaan tarinan merkityksestä näin:

"Tarinan roolia peleissä ei voi korostaa liikaa. Se on kaiken ydin, kultainen lippu tai taikamatto, jolla pääsee minne vain."(1)

Tarinan lisäksi roolihahmot ovat osa pelimaailmaa. Roolihahmon kautta voi etäännyttää asioita itsestä sekä kokeilla erilaisia tapoja toimia ja ajatella. Omaa roolihahmoa syvennetään tarinan edetessä. Roolihahmojen tavoiteena on pelissä kerätä erilaisia taitoja. Eino & Leino- tarinaseikkailussa taidot liittyvät kaveritaitoihin ja tunnetaitoihin.

 

Lähteet:

1: Tolonen, Manninen, Hummelin, Karjalainen, 2018: Pelillinen, Opetushallitus.