Ladataan kuvia...

Läsnäolon voima ja mahti

Nykymaailmassa on todella paljon erilaisia sisältöjä; mediasisältöjä, tekstejä, kuvia ja äänisisältöjä. Rauhoittumiselle sekä kirjojen ja lukemisen ääreen pysähtymiselle on tietoisesti tehtävä tilaa arjessa. Lukeminen on yhteinen hetki, jossa tärkeää on läheisyys ja se, että lapsi saa aikuisen jakamattoman huomion. 

Pieni lapsi tarvitsee kielen oppimiseen aitoja vuorovaikutustilanteita. Myös kouluikäiset lapset nauttivat siitä, että saa käpertyä vanhemman kainaloon ja kuunnella kivaa tarinaa toisen lukemana. Sillä, mitä luetaan, ei oikeastaan ole väliä. Yhdessä läsnä hetkessä oleminen on se tärkein asia.

Yhdessä vietetty aika ja vuorovaikutus muodostavat tärkeän kasvualustan myös empatiataitojen ja tunteiden säätelyn kehittymiselle. Jokainen ihminen tarvitsee arjessaan aikaa, jossa ei tarvitse tehdä mitään tavoitteellista. Hetkessä läsnä oleminen antaa tilaa luovuudelle "Ilman rauhoittumista ei synny mitään, luovuus tarvitsee hiljentymistä", toteaa myös lastenkirjallisuusasiantuntija Arja Kanerva Ylen artikkelissa.

Kun ihmisellä ei ole mitään tekemistä, aktivoituu aivoissa mentalisointiverkosto. Mentalisaatio on toisten ajatusten ja tunteiden ymmärtämistä, joka taas on kaiken vuorovaikutuksen perusta. Vuorovaikutustilanteissa lapsen kanssa on erityisen tärkeää olla aidosti läsnä. "Älylaitteiden käyttö näissä tilanteissa voi rikkoa vanhemman ja lapsen välisen kommunikaation luonnollisen kulun."

Tylsiä ja tyhjiä hetkiä ei kannata täyttää älylaitteiden virikkeillä, sillä tylsyys tekee aivoille hyvää. On tärkeää, että arjessa on hetkiä, jolloin puhelimet ja tabletit eivät ole läsnä. Esim. yhteinen ruokailuhetki on viisasta säilyttää hetkenä, jolloin ollaan aidosti läsnä.(1)

Keskittymistä ja läsnäoloa voi harjoitella jo pienenkin lapsen kanssa tekemällä läsnäolon harjoituksia. Voitte kokeilla, miltä tuntuu olla hetki aivan hiljaa, tekemättä mitään. Mitä sinussa tapahtuu, millaisia ajatuksia mieleen tulee? Voitte myös pysähtyä hetkeen ja keskittyä kuulostelemaan ympäristön ääniä, katsella rauhassa maisemaa tai opetella tunnustelemaan, miltä hengitys tuntuu kehossa.

Mindfulness- harjoituksissa puhutaan ankkureista, jotka kiinnittävät meidät nykyhetkeen. Hengitys on yksi tärkeä ja aina saatavilla oleva keino palauttaa mieli läsnäoloon isojen tunteiden tai stressin hetkellä. Hengitys on aina läsnä. Syvään hengittäminen rauhoittaa sydämen sykettä ja kun keho rauhoittuu, rauhoittuu myös mieli.  

Kirjan kanssa mukavaan lukusoppeen asettuminen voi olla myös hetki itselle, oma hemmotteluhetki. Kirjan lukeminen on moniaistinen ja kokonaisvaltainen tilanne, jossa on mukana ympäröivä tila, kirjan tuoksu ja tuntu ja tarina. Myös kirjalla esineenä voi olla oma tarinansa ja tunnearvonsa.

Kohdataan kun luetaan! 

 

Lähteet:

1: Kosola, Moisala, Ruokoniemi, 2019: Lapset, nuoret ja älylaitteet - taiten tasapainoon. Duodecim. Helsinki.