Vuorovaikutteiset lukuhetket

Eino & Leino hankkeen yksi toimintamalli on vuorovaikutteinen lukeminen. Hankeavustaja Merli tuotti itsenäisesti syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana pilottipäiväkotien 3-vuotiaiden ryhmille vuorovaikutteisia lukuhetkiä. 

Usein Kauno kirjasyöppö matkasi Merlin mukana. Lapsista oli jännittävää kaivaa kirjoja Kaunon vatsasta ja katsoa, mitä Kauno oli kulloinkin syönyt. 

”Äidin halaus auttaa, kun itkettää.” -lapsi 3v.

"Kun eräänä päivänä olin menossa Kaunon kanssa lukemaan lapsille, tapahtui jotain hassua. Automatkalla kirja oli hävinnyt salaperäisesti. Onneksi tarkkasilmäiset lapset löysivät kirjan. Mistäpä muualtakaan, kuin kirjasyöpön masusta. Voi sitä Kaunoa, kun kaikkea höpsöä menee syömään."

"Lukuhetken jälkeen lapset kävivät herättämässä Kaunon, joka oli nukahtanut omalle penkilleen. Venytellen Kauno heräsi ja lapset kiljuivat ilosta! Kauno tykkää, kun lapset aina syöttävät hänelle kaikkea herkullista, varsinkin kastematoja, joita löytyy erään ryhmän lattialta kasoittain." 

Lukuhetkien kirjoja ja toimintaa:  

Pöyhönen & Livingston: Fannin tunnetaitokortit

Kauno oli taas automatkalla mennyt hotkaisemaan jotakin. Viisi rohkeaa lasta kävi kurkkaamassa mitä masusta oikein löytyi.

Kaunon vatsasta löytyi neljä korttia (Fannin tunnetaitokortit), joissa oli erilaisia tunnekuvia. Siellä oli myös käärö. Kävimme korttien kuvat yksitellen läpi, ja keskustelimme lasten kanssa kuvien tunteista. Hienosti lapset tunnistivat eri tunteita ja kertoivat omista tunteistaan. Lapset myös näyttivät omia tunne-ilmeitään kasvoillaan.

Kääröstä paljastui piirustus lapsesta. Lapset kävivät vuorotellen valitsemassa värin ja värittämässä kuvasta sen kohdan missä eri tunteet tuntuvat. Lapset jaksoivat hienosti odottaa omaa vuoroaan ja jokainen oli innostunut saamastaan tehtävästä, myös ryhmän nuorimmainen.

Lopuksi katsoimme yhdessä piirustusta ja missä kaikkialla tunteet tuntuvat heidän mielestään.

Anne- Maria Kuusela: Ympyräiset: Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Ympyräiset viettävät päivää rannalla. Yhdessä he alkavat miettiä, mitä seuraavaksi leikkisivät. Kaikki innostuvat pomppupallosta paitsi Puspus Pusukala. Hänelle tulee paha mieli, kun kaverit eivät tule ajatelleeksi, ettei hän voi hypätä rannalle pelaamaan heidän kanssaan. Keksivätköhän kaverukset, miten toimia, jotta kaikki pääsevät leikkiin mukaan? 

Kirjan avulla juttelimme erilaisista tunteista. Miltä tuntuu, kun kaverit eivät ota leikkiin mukaan? Onko teille käynyt niin? 

Katie Daynes: Mitä tunteet ovat? 

Kirjassa käsitellään kuvien ja kysymysten avulla eri tunteita. Mitä ne ovat ja miten ne ilmenevät? Mitä pelkäämme? Mikä tekee meidät iloisiksi?

Jokaisella sivulla on kurkistusluukkujen alla eri tunnetiloja. Luukun kannessa on kuva ja teksti esim. "Tarvitsen halauksen". Luukun sisällä on kuva, jossa aikuinen halaa lasta ja tekstinä "olen surullinen". Kirjassa kuvituksena on eri eläimiä.

Kirjan tarkoitus on saada lapset itse oivaltamaan mitä ne eri tunteet ovat, vaikka sanana se tuntuukin joskus niin vieraalta.

Keskustelimme, ovatko lapset kokeneet samoin, kuin kirjan eläimet. Lapset muistavat parhaiten olleensa iloisia. Surua, vihaa tai pelkoa on vaikeampi muistaa, vaikka aamulla itku oli tullutkin päiväkotiin tullessa. Kiukkuisia lapset eivät ole omasta mielestään koskaan ja nämä lausahdukset saivat jostakin syystä aikuiset hymyilemään.

 Kauno oli taas kovin pelottava, mutta silti niin kiehtova. Kuka ne minun suklaat aina oikein syö? ;)

 

Pöyhönen & Livingston: Fanni ja suuri tunnemöykky

Innoissaan oleva pieni norsu nimeltään Fanni osallistuu äitinsä kanssa kyläjuhliin. Fanni osallistuu pallonheitto- kilpailuun. Kilpailun aikana hän tuntee jotakin valtavaa, ihmeellisen tunnemöykyn sisällään. Äidin antaman tehtävän kautta hän oppii huomaamaan kuinka paljon erilaisia tunteita voikaan olla. Onnistuuko Fanni oman tunnemöykkynsä sulatuksessa?

Lapset pääsivät lukuhetkellä auttamaan Fannia äidin antaman tehtävän ratkaisemisessa. Aukeamalla on kuva kyläjuhlista illalla, josta voi tarkkasilmäisenä huomata paljon erilaisia tunteita, ja mitä kaikkea kivaa juhlissa tapahtuikaan. Eräässä ryhmässä lapset alkoivat miettiä miten Fanni olisi voinut toimia toisin, kun ei onnistunutkaan lopulta pallonheitto- kilpailussa. ”Fanni olisi voinut pitää pienen tauon ja heittää uudestaan sen jälkeen. Ei kannata antaa niin helposti periksi.”

Yhdessä ryhmässä emme lukenetkaan kirjaa, vaan lapset saivat tarinoida itse aukeaman kuvasta.   

 

Oram Hiawyn: Artun uusi maja

Perheeseen on tullut uusi televisio ja sen myötä iso pahvilaatikko. Arttu keksii ystävänsä kanssa tehdä siitä majan. Maja on Artulle todella tärkeä! Mitä majalle tapahtuu sillä välin, kun Arttu käy vessassa? Lähde mukaan ottamaan selvää, saako Arttu majansa takaisin ja onnistuvatko ystävät keksimään keinon saada Arttu lähtemään heidän mukaansa puistoon.

Tarina eteni sujuvasti yhteistyössä ja keskustelimme kirjan tapahtumista kuvien perusteella. Eräällä sivulla oli kuva, jossa kolme kaveria tulivat hakemaan Arttua puistoon ja tekstissä annettiin vinkkejä, mikä oli kenenkin nimi. Hienosti lapset ratkaisivat kuka kukin on.

 

Tracey Corderoy: Pieni valkoinen pöllö

Kirja kertoo siitä, kuinka pieni valkoinen pöllö elelee yksin lumisissa maisemissa. Hän kuitenkin nauttii yksin olosta, kun ei tiedä muustakaan. Pienellä valkoisella pöllöllä on valtavasti tarinoita mielessään ja hän haluaisi kertoa niitä jollekin. Eräänä päivänä hän päättää lähteä maailmalle ottamaan selvää, mitä taivaan äärissä mahtaa olla. Matkalla pieni valkoinen pöllö löytää monia värikkäitä pöllöjä ja hän tuntee iloa. Nyt hän voisi kertoa omia tarinoitaan. Valitettavasti muut pöllöt eivät ilahdu yhtä paljon pienestä valkoisesta pöllöstä. Mitä tapahtuukaan, kun muut pöllöt suostuvat kuuntelemaan yhden pienen valkoisen pöllön tarinoista?

 

Mäkinen, Suvanto, Ukkola: Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat

Sisarukset Eetu ja Iitu saavat neljäntenä syntymäpäivänään lahjaksi vanhemmiltaan pienen kissanpennun. Yllättäen kissanpentu katoaa. Mihin kummaan se on voinut mennä? Lapset pääsevät tässä kirjassa kertomaan itse omat tarinansa kuvien avulla. Kirja sisältää kolme kuvakertomusta ja saduissa tutustutaan Puupposen perheen elämään.

 

Sanna Tuovinen: Pikkupupun ensimmäinen talvi (satuhieronta-tarina)

Tarina alkaa kuurametsän kartasta, josta selviää mitä kaikkea jännää metsässä on ja ketä siellä oikein asustaa. Kirjassa seikkailee pikkupupu ystävineen ja perheineen. On pikkupupun ensimmäinen talvi ja siinä riittääkin paljon erilaista ihmeteltävää. Oletko valmis rentouttavaan seikkailuun?

Nämä tunnelmalliset tarinat johdattelevat ihanasti niin syksyn kuin talven tuloon ja joulun taikaan. Kirjassa on 24 ihanaa satuhieronta-tarinaa ja upea kuvitus, joita voi hyödyntää monin eri tavoin. Tarinat voivat toimia mm. joulukalenterina. Kuvitus on mahtava ja voit hyödyntää niitä vaikka lasten omien tarinoiden kerrontaan. Tarinat myös sopivat toisiinsa ja ovat kuin jatkumoa edelliseen. Ihania hetkiä tämän kirjan parissa.

 

Vuorovaikutteiset lukuhetket ja niihin liittyvät kirjavinkit on tuottanut ja toteuttanut hankeavustaja Merli Morottaja.