Kirjavinkkejä

Tunnetaidot: 

Katri Kirkkopellon luomat Molli- kirjat johdattelevat oivaltavasti tunnetaitojen ja kaveritaitojen pariin. Molli on ihana ujo otus, jonka kanssa voi oppia erilaisia asioita ja käsitellä monenlaisia tunteita, kuten pelkoa, sisukkuutta ja rohkeutta. "Vaatii suurta rohkeutta olla pieni otus, koska pienten otusten elämä on hyvin, hyvin jännittävää!"(Katri Kirkkopelto: Mollistavia mietteitä 2018).

Fanni on pieni norsu, jolla on suuret tunteet. Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonin tekstit sekä Linnea Bellaminen kaunis kuvitus johdattelevat lapset käytännön tunnetaitojen äärelle. Mikä on tunnelämpömittari ja miksi kukat ovat nuupahtaneet? Käy ilmi, että kukkien hyvinvonti riippuu puiston tunteista. "Voimakkaat tunteet käyvät kukille raskaiksi, jos ne paisuvat hallitsemattomiksi tai jatkuvat pitkään" (Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari). Miten kukat nuupahtamaan saavan lämmön ja hallitsemattomat tunteet sitten saa kesytettyä? Tarinoiden lisäksi kirjat sisältävät tietoa tunnetaidoista sekä tunnetaitotehtäviä.

Minä tykkään nyt, Eppu Nuotio ja Liisa Kallio, WSOY, 2019. Minä tykkään nyt on kirja ilosta, surusta, ujoudesta ja kaikista muistakin tunteista. "Kirja täynnä lasten oivaltavia ajatuksia tunteista! Eri tunteita syvennetään myös herkkävireisten runojen, kuvien ja luovien tunnetaitotehtävien kautta. Tämä tunteiden työkirja sopii niin lapsille, aikuisille kuin ammattikasvattajillekin!" (WSOY-verkkosivut)

Pomenia, taikamaailman suuri seikkailu, Petronella Grahn, Kumma, 2020. Pomeniassa pieni on suurta, sillä rohkeudella ja hyvällä yhteistyöllä voi saada paljon aikaiseksi. Kannattaa tutustua myös Pomenia- sarjan muihin kirjoihin, satujoogakortteihin ja tunneseikkailukortteihin.

Kasvattajalle:

Anne-Mari Jääskisen Mitä sä rageet - Tunteita sikanolosta sairaan siistiin - kirja on suunnattu ensisijaisesti nuorille. Selkeä ilmaisu ja runsaat hyvät harjoitukset tekevät siitä myös oivan työkalun kasvattajalle. Kirjassa käsitellään monipuolisest perustunteet ja niiden tehtävät. Jokaiseen tunteeseen liittyy myös tehtäviä ja konkreettisia vinkkejä tunteiden sietämiseen ja käsittelyyn sekä erilaisissa tilanteissa toimimiseen. Jääskinen on kirjoittanut myös kasvattajille suunnatun Mitä sä rageet - Lapsen ja nuoren tunnetaitojen tukeminen kirjan.

Tunne minut! - Turva ja tunteet lapsen silmin on Katja Kannisen ja Arja Sigridsin varhaiskasvatuksen kasvattajille suunnattu teos. Teoksessa keskitytään erityisesti lapsen psyykkiseen hyvinvointiin, arjen haastaviin tilanteisiin sekä aitoon kohtaamiseen. "Lapsen mielen täytyy olla aikuisen mielessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aikuinen kiinnostuu siitä, mitä lapsen käyttäytymisen taustalla on."

Liisa Ahosen Haastavat kasvatustilanteet - Lämpimän vuorovaikutuksen käsikirja esittelee konkreettisesti erilaisia vuorovaikutusmalleja. Meillä jokaisella on kasvattajina erilaisia odotuksia ja arvoja, jotka vaikuttavat siihen, millaisen kuvan rakennamme lapsesta. Tämä kuva taas vaikuttaa siihen, millaista pedagogista toimintaa tuotamme. Ahonen kirjoittaa vahvasti lapsilähtöisesti ja kannustaa kasvattajia tukemaan lapsen taitoja. "Kun kasvattaja kykenee sivuuttamaan negatiivisen mielikuvan tahallaan toisen mieliä pahoittavasta lapsesta, mahdollistuu ongelman ratkaisukeskeinen lähestymistapa." Lapsen käytöksen takana on aina jokin syy ja kasvattajan tulisi osata katsoa käytöksen läpi sen syihin. Tärkeää on tunnistaa myös lapsen tarpeet kussakin hetkessä. Jokainen lapsi pyrkii aina kohti hyvää, aina lapsella ei kuitenkaan ole tarpeeksi osaamista tai keinoja. Tällöin lapsi tarvitsee turvallista, lämmintä aikuista, joka auttaa.

Läsnäolo ja mindfulness: 

Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat -kirjassa seikkailut ovat läsnä joka ikinen päivä. Täytyy vain olla avoin sille, mitä juuri tässä hetkessä tapahtuu. Kirja sisältää tarinoita, harjoituksia sekä harjoituksiin liittyviä äänitteitä.

Tipsun temppukirja sisältää mindfulness- ja myötätuntoharjoituksia, joihin lapsi johdatellaan satujen kautta. Kirjan on kirjoittanut opettaja ja mindfulness- ohjaaja Sari Markkanen. 

Kamalan ihana päivä on Elina Kauppilan kirja, jossa kirjan tarina viestii läsnäolosta ja leikin taiasta. Kirjassa on myös konkreettisia harjoituksia, jotka on helppo ottaa käyttöön. 

Mieli on kuin taivas sisältää tietoa mindfulnessista sekä aiheita yhdessä pohtimiseen. Tummatkin sadepilvet kuuluvat elämään, täytyy vain opetella sietämään ja kannattelemaan niitäkin. Sadepilviä voi tutkia, jotta ymmärtäisi niitä paremmin. Sitten hetken kuluttua taivas on taas kirkas ja aurinko paistaa. 

 

Muun muassa näitä kirjoja ja materiaaleja käytämme hankkeen toiminnassa: 

Merja Kalm & Mira Mallius: Hyvä tyyppi -Supervoimien käsikirja, Lasten Keskus, 2020. 

Katariina Vuori: Tarinataikurit - Sanataideharjoituksia lapsille, Lasten Keskus 2020. 

Sanna Wikström: Minun unelma-karttakirjani, Hidasta elämää, 2018. 

Katri Kirkkopelto: Molli, Lasten Keskus, 2018. 

Sanna Tuovinen: Satuhieronta - Läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa, WSOY, 2014. 

Liisa Karlsson: Sadutus - Avain osallisuuden toimintakulttuuriin, PS-kustannus, 2014. 

Arvil McDonald: Jukka Hukka ja taikakuppi - Kiitollisuuden harjoitteleminen, PS-kustannus, 2019. 

Minna Lappalainen: Musa tuntuu - Musiikillinen tunne- ja vuorovaikutusleikki, Laulau, 2019. 

Leena Laulajainen: Satulintu lentää, Tammi, 2003. 

Leikitään kirjaimilla - peli, Oppi & Ilo, 2020.