Kalliomaan koulu

Rehtorin palsta

Tervehdys Kalliomaasta!

Tervehdys Kalliomaasta! Miksi sairaalassa on koulu? Millaista on käydä sairaalakoulua? Saavatko oppilaat samanlaista opetusta kuin tavallisessa koulussa? Entä oppilasarvostelu tai jatko-opintokelpoisuus? Nämä kaikki ovat kysymyksiä, joita nuoret ja heidän vanhempansa ovat esittäneet ensimmäisenä sairaalakoulusta kuultuaan.

Myös erikoissairaanhoidossa olevilla nuorilla on oppioikeus. Sairaalan sijaintikunta taasen on velvollinen järjestämään opetuksen. Kalliomaan koulu on Tuusulan kunnan koulu. Meillä on mahdollista opiskella kaikkia peruskoulussa opetettavia oppiaineita tavallisimmat valinnaisaineet mukaan lukien. Monet nuoret opiskelevat samojen tuntimäärien mukaan kuin luokkatoverit omissa kouluissaan - toki yksilöllisiäkin oppimissuunnitelmia tehdään. Koulua käydään kunnon ja jaksamisen mukaan yhdessä hoidon ja huoltajien kanssa suunnitellen.

Sairaalakoulu on osa nuorisopsykiatrisen avo- ja osastohoidon kokonaiskuntoutusta. Kaiken toiminnan tavoitteena on oppilaan tukeminen jatko-opintoihin ja itsenäiseen elämään. Koulu on ikkuna sairaalan ulkopuoliseen, tavalliseen maailmaan. Turvallinen paikka, jossa voi ja saa työskennellä kuten ikätoverit oppijana ja koululaisena.

Koulumme opettajat ja ohjaajat ovat erityisopetuksen ammattilaisia ja ryhmien koko huomattavasti pienempi kuin yleisopetuksessa. Sairaalakoulujaksojen lyhentyessä olemme kehittäneet toimintaamme entistä enemmän oppilaiden omia kouluja tukevaan toimintaan erityisesti nivelvaiheissa. Konsultoivat erityisluokanopettajat työskentelevät avohoidon piirissä olevien nuorten koulunkäyntiongelmissa; tehden yhteistyötä huoltajien, tavallisten koulujen ja nuorisopsykiatristen poliklinikoiden kanssa.

Mikäli Teillä on kysymyksiä koulustamme tai sairaalaopetuksesta yleensä toivon yhteydenottoanne. Koulun ohjauspalvelusivustolta www.kalliomaa.net löytyy sairaalareksin blogi Kohtaamisia, jonne kirjoitan kerran kuussa ajatuksiani koulumaailmasta ja maailman menosta.

Twitteristä löydät minut @sairaalareksi -tunnuksella. Sairaalaopetuksen nettisivuilta löytyy vastauksia yleisimpiin kysymyksiin niin huoltajille, opettajille, oppilaille tai hoidon työntekijöille.

Tapaamisiin!

Mika Saatsi
rehtori

 


Netland-tuotantoa