Hyrylän yläaste

Valintaopas 8-9. luokkia varten -kevät 2018

Yläasteen seitsemännellä luokalla olet opiskellut pääasiassa yhteisiä kursseja. Kahdeksannella luokalla opiskelusi muuttuu niin, että voit itse vaikuttaa enemmän siihen, mitä kursseja haluat opiskella. Kaiken kaikkiaan yläasteen kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla valinnaisaineet ovat noin viidennes opinnoistasi. Valinnaisaineet vaikuttavat keskiarvon kautta jatko-opintomahdollisuuksiisi. Tee siis valinnat huolella.

Uudessa opetussuunnitelmassa (OPS 2016) valinnaisuus muuttui jonkin verran aiemmasta. Valinnaisuutta on selvitetty tarkemmin valinnaisaineoppaassa.

 

 

VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET VALINNAISET

Alla olevat kurssit koskevat lukuvuonna 2017-2018 8.-9.luokkalaisia ja 2018-2019 9-luokkalaisia.

Kurssit ja niiden tavoitteet 

PITKÄT VALINNAT:

ES ESPANJA

vES1 Espanja 1

Tutustutaan espanjan kielen alkeisiin, ääntämykseen, kohteliaisiin ilmaisuihin ja opetellaan kertomaan jotakin itsestä espanjaksi sekä selviytymään helpoista tilanteista

vES2 Espanja 2

Opetellaan selviytymään vaikeammissa kielenkäyttötilanteissa. Tutustutaan espanjankieliseen maailmaan ja opetellaan esim, preesens-taivutus loppuun.

9lk:lla vES3 Espanja 3 ja vES4 Espanja 4

 

RA RANSKA

FV1 Bienvenue en France

Tutustutaan ranskan kielen alkeisiin ja opetellaan ääntämystä ja perussanontoja.

FV2 La vie de tous les jours

Alkeiden syventäminen jatkuu. Osataan jo puhua melko hyvin preesensissä esim. osaat tilata ruoat ravintolassa.

9lk:lla FV4 La vie des jeunes ja FV4 Bienvenue à Paris

 

SA SAKSA

SV1 Los geht’s!

Opit solmimaan ensikontaktit saksan kielellä, käymään ostoksilla, kertomaan kodista ja koulusta.

SV2 Hinaus in die Welt

Tutustut saksalaisen nuoren arkeen ja juhlaan.

9lk:lla SV3 Im Ausland sind wir alle Ausländer ja SV4 Scheiden tut weh

 

VE VENÄJÄ

VV1 Raz, dva, tri

Matka venäjän kieleen alkaa! Opit tervehtimään, kiittämään ja pyytämään anteeksi venäjäksi. Myös lukusanat ja venäläiset nimet tulevat tutuiksi. Opit tunnistamaan venäläiset aakkoset ja myös niiden kirjoittamista harjoitellaan. Miltähän oma nimesi näyttääkään venäjäksi kirjoitettuna?

VV2 Pogovorim po-russki

Harjoitellaan pieniä vuoropuheluja, varsinkin puhelinkeskusteluja. Opit tekemään kysymyksiä sekä esittäytymään tai esittelemään jonkun henkilön toiselle. Aakkosten harjoittelu jatkuu.

9lk:lla VV3 Allo! ja VV4 Prijehali!

 

AT ATK

Atk:n tavoitteena on opettaa perustaidot tietokoneen hyötykäyttöön.

vAT1 Tietokoneajokortti 1

Tietokoneen peruskäyttökurssi. Käydään läpi tekstinkäsittelyn perusteet  sekä tutustutaan 10-sormijärjestelmään. Tekstin muotoiluharjoituksia

vAT2 Tietokoneajokortti 2

Eri piirrosohjelmien käyttö. Valokuvien käsittely ja muokkaus.

9lk:lla vAT3 Tietokoneajokortti 3 ja vAT4 Tietokoneajokortti 4

 
 

ATK-PELIOHJELMOINTIKURSSI

vAT7 vAT8 8 -luokka Peliohjelmoinnin peruskurssi I ja II

Kurssilla perehdytään ohjelmoinnin perusteisiin. Kurssin käytyäsi:

  1. Et ole sitä mieltä, että tietokoneohjelmointi on liian vaikeaa.
  2. Osaat tehdä omia pieniä ohjelmia.

9 -luokka Peliohjelmoinnin jatkokurssi I ja II

Kurssilla laajennetaan ohjelmoinnin perustietoja. Kurssin käytyäsi:

  1. Osaat tehdä omia ohjelmia
  2. Ymmärrät ja osaat muokata muiden kirjoittamia ohjelmia.
  3. Ymmärrät, että hyvä ohjelmointityyli on tärkeää. Osaat muotoilla ohjelmakoodin siten, että se on ymmärrettävää ja selkeää


KO KOTITALOUS

vKO1            Kätevästi keittiössä

vKO2            Arkea ja juhlaa

Valinnainen kotitalous korostaa työn tekemisen iloa ja sen avulla oppimista. Kahden vuoden aikana syvennetään seitsemännellä luokalla saatuja tietoja. Tavoitteena on oppia tietoja ja taitoja, jotka auttavat selviytymään arkielämän valinnoissa sekä kasvaa itsenäiseksi, vastuulliseksi toimijaksi.

  • maittavia arki- ja juhlaruokia perusruoanvalmistusmenetelmiä käyttäen
  • erilaisia taikinatyyppejä
 • erityisruokavalioita
  • suomalaista ruokaperinnettä
 • kalenterivuoden juhlia ja juhlakäyttäytymistä

Kurssien aikana on käytännön kokeita sekä kirjallisia tehtäviä. Numeroarviointi, joka pohjautuu suurelta osin tuntityöskentelyyn ja - aktiivisuuteen.

9lk:lla vKO3 Tule meille syömään ja vKO4 Ruokamatka maailmalle

 

KU KUVATAIDE

vKU1            Kuvataide 3

vKU2            Kuvataide 4

Kuvataiteen tunneilla piirretään, maalataan ja muotoillaan kuvia monipuolisin välinein. Kuvataide kehittää kädentaitoja, havaintokykyä, esteettistä tajua, persoonallisuutta oman ilmaisun kautta sekä taiteen tuntemusta.

 

LP LIIKUNTA (POJAT)

(Pakollinen valinta urheiluluokan pojille)

vLP1 Iloa ja kuntoa liikunnasta

Valinnaisliikunnan kurssilla paitsi syvennytetään liikuntatunneilta tuttujen lajien taitoja myös kokeillaan uutta. Kurssilla harjoitetaan lisäksi oppilaiden kuntotekijöitä sekä opiskellaan eri lajien pelitekniikoita. Painopiste on monipuolisessa liikunnassa perustaitoja syventäen.

vLP2 Palloilukurssi

Palloilukurssilla syvennytetään liikuntatunneilla opittuja pallopelitaitoja ja -tietoja sekä opetellaan uusia. Kurssi sisältää pelaamisen opettelun  lisäksi pallopelien sääntöosion sekä erotuomaritoiminnan alkeita. Tunneilla harjoitetaan myös oppilaiden kuntotekijöitä sekä tutustutaan mahdollisuuksien mukaan joihinkin uusiin lajeihin esim. Golf ja keilailu.

9lk:lla vLP3 Liikunnan jatkokurssi 1 ja vLP4 liikunnan jatkokurssi 2

 

LT LIIKUNTA (TYTÖT)

(pakollinen valinta urheiluluokan tytöille)

vLT1/vLT2 Liikuntamaailma1 8lk

Liikunta valinnaisaineena sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita liikunnasta. Kurssi ei vaadi erityisiä lajitaitoja tai aikaisempaa kokemusta eri lajeista. Tärkeintä on, että otat kurssille mukaan positiivisen asenteen ja aktiivisen olemuksen. Kurssilla syvennetään perustaitoja lajeissa, jotka ovat tuttuja jo yhteisiltä liikuntatunneilta sekä tutustutaan hieman erikoisempiin lajeihin ryhmän kiinnostuksen mukaan. Kurssien ilmapiiri pyritään pitää rentona ja tavoitteena on löytää liikunnan riemu lajista kuin lajista. Valinnaiskursseilla pääset virkistämään kehoa ja mieltä, ja näin ollen jaksat myös paremmin arjen askareissa.

Kurssisältö:

  • Kuntoliikunta ulkona ja sisällä
  • Palloilu
 • Sykettä ja kuntoa musiikilla ja ilman
  • Special-sportti (uusien elämysten ja lajien löytäminen, sekä niihin tutustuminen)

9lk:lla vLT3 ja vLT4 Liikuntamaailma 2, 9 lk

 

MU MUSIIKKI

vMU1 Hitit ja klassikot

Tutustutaan nuorisomusiikin lajeihin ja kehitykseen kuuntelemalla, vertailemalla, keskustelemalla. Lauletaan, soitetaan kitaraa, bassoa, rumpuja. Kuunnellaan konserttimusiikin tunnetuimpia sävellyksiä.

vMU2 Näyttämömusiikki ja etno

Tutustutaan ainakin yhteen vieraan kulttuurin musiikkiin (kansan- ja populaarimusiikki) käyttäen apuna myös mahdollisia vaihto-oppilaita. Katsotaan musiikkielokuva, musikaali tai ooppera. Lauletaan ja soitetaan näyttämö- ja elokuvamusiikkia.

9lk:lla vMU3 Eurooppalainen taidemusiikki ja vMU4 Blues, Jazz ja Suomen musiikki

 

TN TEKNINEN TYÖ

vTN1/vTN2 Metallitekniikka ja elektroniikka 1 ja 2

Opit suunnittelemaan ja valmistamaan metalli ja elektroniikkatöitä. Tavoitteena on syventää hitsauslaitteiden ja metallintyöstökoneiden hallintaa sekä elektroniikan tietoja ja taitoja.

9lk:lla vTN3 ja vTN4 Metallitekniikka ja elektroniikka 3 ja 4

 

vTN9/vTN10 Puuntyöstötekniikka 1 ja 2

Opit suunnittelemaan, valmistamaan ja korjaamaan huonekaluja ja muita kodin tarve-esineitä. Tavoitteena on syventää puuntyöstötekniikan taitojasi. Lisäksi opit tietokoneohjattua puuntyöstöä.

9lk:lla vTN11 ja vTN12 Puuntyöstötekniikka 3 ja 4

 

TS TEKSTIILITYÖ

vTS1/vTS2 Käsityöpaja 1 ja 2

Kurssilla opit paljon erilaisia käsityötekniikoita: huovutusta, kankaan värjäystä eri batiikkitekniikoilla, kankaanpainoa, kankaankudontaa, kirjontaa, kasvivärjäystä ym. Töistä valmistetaan sisustustekstiilejä (peittoja, tyynyjä, tauluja) ja asusteita (tohveleita, pipoja, kasseja) tai ommellaan vaatteita. Kurssi on sinulle, joka olet innostunut kokeilemaan uusia tekniikoita, jaksat ideoida ja suunnitella.

9lk:lla vTS3 ja vTS4 Käsityöpaja 3 ja 4

 

vTS5/vTS6 Vaatteita ja asusteita

Opit piirtämään kaavoja, suunnittelemaan omia vaatteita ja opit ompelun perusasioita. Kurssilla opit käyttämään saumuria ja ompelukonetta monipuolisesti. Ompelemme mm. hupparin, housut, hameen/mekon. Lisäksi sinulla on mahdollisuus tehdä omien suunnitelmien mukainen työ. Valitse kurssi, jos olet innostunut vaatteen ompelusta ja suunnittelusta ja ompelu on sinusta mukavaa.

9lk:lla vTS7 ja vTS8 Vaatteita ja asusteita
 

YH YRITTÄJYYSKASVATUS

vYH1/vYH2 Yrittäjyyskasvatus

Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on edistää yksilön kykyä muuttaa ideat toiminnaksi yhdessä muiden kanssa toimien. Se tukee opiskelua, arkielämää ja työntekoa.

Kurssin jälkeen oppilas…

  • ymmärtää kouluyhteisön, julkisen sektorin, elinkeinoelämän ja järjestöjen merkitystä, toimintaa ja tarpeita yhteiskunnan toimivuuden näkökulmasta esim. koulutuksen merkitys tulevaisuuden työpaikan hankinnassa
  • osaa muodostaa oman perustellun mielipiteen esim. minun mielestäni, koska…
 • osallistuu ja ottaa vastuuta enemmän yhteisten asioiden hoidosta omassa kouluyhteisössä ja paikallisyhteisössä esim. toimiminen juhlien ym. tapahtumien järjestäjäryhmässä koulussa
  • kohtaa ja käsittelee hallitummin muutosten tuomaa epävarmuutta esim. aamulla kello ei herätä, mitä teen että ehdin kouluun ajoissa
 • osaa toimia kekseliäästi ja pitkäjänteisesti jonkin päämäärän eteen sekä osaa arvioida omaa toimintaansa esim. säästäminen tai pienten töiden tekeminen jonkin tavaran hankkimiseksi
  • tuntee yritystoiminnan osaksi toimivaa yhteiskuntaa esim. yritykset antavat työpaikan vanhemmilleYrittäjyyskurssiin sisältyy itsetuntemuksen voimistamista (omien hyvien  ja huonojen puolien tuntemista) sekä erilaisten projektien suunnittelua ja toteuttamista. Näytelmä, kummiyritystoiminta ja kaupallinen projekti  ovat esimerkkejä suunnitelmallisesta tekemisestä.

9lk:lla vYH3 ja vYH4

 

LYHYET VALINNAT:

Valinnat koskevat vain 8. luokkaa. Nämä valinnaiset eivät jatku 9. luokalla. Lyhyet kurssit suoritetaan yhdessä jaksossa.

 

KEMIA

zKE1 Kemian työkurssi

Kurssilla perehdytään kemian eri osa-alueisiin ja vahvistetaan perustietoja kemiasta. Kurssi painottuu kokeelliseen työskentelyyn. Kurssin aikana tutustutaan mm. paperin valmistukseen, metallien kemiaan sekä ruoanvalmistuksen kemiaan. Kurssille pyritään saamaan vierailija tai vaihtoehtoisesti tekemään jokin vierailu lähialueelle. Oppilaat voivat vaikuttaa kurssin sisältöön.

 

ENGLANTI

zEA2 Speak up

Kurssilla kehitetään englannin kielen suullista osaamista ja aktivoidaan oppilaan sanavarastoa. Oppilaat tekevät paljon erilaisia pari- ja ryhmätöitä. Ryhmällä on mahdollista vaikuttaa kurssin sisältöön. Kurssin valinneilta edellytetään vähintään arvosanaa 7 englannin kielessä.

 

KOTITALOUS

zKO1 Mestarileipuri

Koulun innokkaimmat leipurit saavat nauttia leivonnan iloista! Tekemisen iloa ja hyvää tunnelmaa. Kurssin sisältönä ovat

  • perustaikinat ja niiden sovellukset
  • erilaiset leivonnaisten tarjoilutilanteet

 

KUVAAMATAITO

 zKU2               Kuvataide

Erilaisia kuvailmaisun keinoja vaihtelevin tekniikoin. Mahdollisesti yhteistyötä muiden oppiaineiden kanssa.

 

LIIKUNTA

zLP2 Mailapelien kurssi

Opetellaan tenniksen, sulkapallon, squashin sekä pöytätenniksen perustietoja ja -taitoja. Mailapelit ovat omiaan kehittämään nuorten silmä-raaja koordinaatiota. Tunneilla harjoitetaan mailapelien lisäksi myös erilaisia pallopelejä.

 

zLT2 Tanssikurssi

Kurssilla voi oppia:

  • eri tanssilajien perusteita (perusasioita)
  • tekemään itse tanssikoreografioita
 • ilmaisemaan itseään tanssien
  • ymmärtämään tanssin eri elementtejä: tila, aika ja voima
 • esiintymään ja kehittymään tanssiin katsojana


zLT1 Palloilukurssi tytöille

Kurssilla voi oppia:

  • pelissä tarvittavia taitoja
  • pelikäsitystä (pelitaktikaa)
 • pelisääntöjä ja tuomarointia
  • joukkuetoimintaa


zLK1 Liikkuva koulu -tytöille ja pojille

Oletko kiinnostunut liikunnasta?Haluatko lisää säpinää koulupäiviin?

Tällä kurssilla pääseet suunnittelemaan ja toteuttamaan koulupäivien ja oppituntien muuttamista liikunnallisemmiksi. Kurssilaisena  et istu kaikilla oppitunneilla vaan osa oppitunneistasi korvataan avustustehtävillä  koulun liikunnallisissa tapahtumissa. Hyvä kunto tai liikunnallisuus  ei ole kurssivaatimuksena vaan osallistuva, avoin ja idearikas asenne!

 

MUSIIKKI

zMU2 Musiikin juhlakurssi

Suunnitellaan, harjoitellaan ja esitetään ohjelmanumeroita joulu/kevätjuhlaan.

 

RANSKA

 zF21 Ranskan puhekurssi

Tavoitteena vahvistaa valmiuksia helppoon keskusteluun.

zF22 Nettiranskaa -lisäkurssi

Tutustutaan ohjatusti ranskalaisiin Internet-sivustoihin. Tavoitteena passiivisen kielitaidon kartuttaminen.

 

ÄIDINKIELI

zAI3 Ilmaisutaidon valinnainen kurssi

Kurssilla kannustetaan oppilaita itsensä ilmaisuun ja vahvistetaan esiintymisvarmuutta. Lisäksi teemme harjoituksia, jotka lisäävät itsetuntemusta ja oman luovuuden löytämistä.

Ilmaisutaidon tunneilla teemme erilaisia harjoituksia, jotka ovat yksilö-, pari- tai pienryhmätehtäviä. Harjoitukset koostuvat seuraavista:

  • tutustumisleikit
  • kehon ilmaisu
 • äänenkäyttö
  • rentoutusharjoitukset
 • improvisaatioharjoitukset

Kurssin yhteydessä on järjestetty myös mahdollisuus vapaaehtoisesti vierailla yhdessä pääkaupunkiseudun teattereista ja seurata näytelmäesitystä. Vierailuilla oppilaat ovat tavanneet teatterin työntekijöitä ja näyttelijöitä, joita on ollut mahdollisuus haastatella heidän työstään.

MEIDÄN KOULU -KURSSI

zYH1 Meidän koulu -kurssi

Tarkoitettu tukioppilaille (pakollinen) ja halukkaille oppilaskunnan hallituksen jäsenille. Kurssin sisältöä:

  • vuoden tapahtumien suunnittelu
  • koulutusta hyväksi tukioppilaaksi
 • vierailevia kouluttajia
  • ajatuksena koulun viihtyvyyden lisääminen

OPISKELUN TUKEMINEN

zOP1 ”Minä oppijana” - kurssi

Haluatko tehostaa opiskeluasi ja löytää omat voimavarasi sekä vahvuutesi opiskeluun? Kurssilla etsitään juuri sinulle sopivia oppimisen tapoja ja opiskelutyylejä. Voit opiskella samoja asioita, kun jakson aikana on muutenkin, jolloin saat kurssista tukea saman jakson oppiaineisiin. Sisältönä opiskelutekniikoiden tukeminen ja oman oppimistyylin löytäminen.

 

Päivitetty 10.1.2017


Netland-tuotantoa