Aleksis Kiven päivää vietetään Tuusulassa 10.10.

28.09.2022

Maanantaina 10.10. liputetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Tuusulassa Aleksis Kiveä muistetaan perinteisesti seppeleenlaskutilaisuudella Tuusulan kirkkomaalla. Minä elän! -merkkivuoden teemoilla Kiveä juhlistetaan monin eri tavoin Aleksis Kiven kuolinmökillä, Tuusulan pääkirjastolla ja Taitelijakoti Erkkolassa.

Aleksis Kiven päivän lisäksi 10.10. vietetään Maanpuolustuskorkeakoulun perinnepäivää. Yhteiset juhlallisuudet alkavat klo 9 seppeleenlaskutilaisuudella Tuusulan kirkkomaalla. Ensin kokoonnutaan sankarihaudoille, jossa Maanpuolustuskoulun Maisteriosasto laskee tervehdyksensä sankaripatsaalle. Sieltä siirrytään Aleksis Kiven haudalle.

Tilaisuuteen osallistuvat Maisteriosaston lisäksi Tuusulan kunta, Tuusulan seurakunta, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Paikalle ovat tervetulleita myös koulut ja päiväkotiryhmät sekä kaikki, jotka haluavat muistaa kansalliskirjailijamme muistoa. Kukkatervehdysten jättämisen ohella saa myös laulaa, lausua runoja ja esittää muuta päivän teemaan sopivaa ohjelmaa – puheita Aleksis Kiven haudalla ei ole pidetty. Tuusulan mieslaulajat esittävät tilaisuudessa Aleksis Kiven teksteihin sävellettyjä lauluja.

Aleksis Kiven hauta kirkkomaalla

Tule mukaan muistamaan Kiveä juhlapäivänä

Rantatiellä sijaitseva Aleksis Kiven kuolinmökki on avoinna yleisölle klo 10–17. Päivän ajan mökkiin on vapaa sisäänpääsy. Kuolinmökin pihapiiristä löytyy kaiken ikäisille sopiva maksuton Runosalko hyvinvoinnille -työpaja klo 10–12. Työpajassa pääsee kirjoittamaan iloa ja hyvinvointia tuovia sanoja kangassuikaleisiin ja ne ripustetaan hyvinvoinnin runosalkoon.

Aleksis Kiven päivänä alkaa kaksiosainen Minä elän! -luentosarja, jossa tutkija Tiina K. Kukkosen luennoi ja keskustelee yleisön kanssa toiveikkuudesta Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä. Luento klo 13 Tuusulan pääkirjaston kokoustila Einarissa. Luentosarja jatkuu tiistaina 22.11. Kellokosken kirjastolla samojen teemojen äärellä. Luennoille vapaa pääsy.

Aleksis Kiven päivä huipentuu Taiteilijakoti Erkkolassa järjestettävässä tunnelmallisella Minä elän! -klubilla klo 18, jossa kuullaan kantelemusiikkia ja suomalaista runoutta Kivestä Eino Leinon kautta Eeva-Liisa Manneriin ja Kirsi Kunnakseen. Mukana myös raikkaita ja rytmikkäitä tulkintoja muun muassa Leinon Hymyilevästä Apollosta ja Mannerin ja Kunnaksen eläinrunoista. Liput 15 € Tuusulan verkkokaupasta shop.tuusula.fi tai tuntia ennen ovelta.

Aleksis Kiven kuolemasta tulee tänä vuonna 150 vuotta

Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi järjestävät yhdessä merkkivuoden mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemalla. Merkkivuoden mottona kulkevat Aleksis Kiven viimeisiksi sanoiksi mainittu lausahdus: "Minä elän." Aleksis Kiven kuolemasta tulee uudenvuodenaattona 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta. 10.10. vietetään myös Maailman mielenterveyspäivää. Tänä vuonna päivän teemoina on herättää keskustelua mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta.

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Taiteilijan elämän loppuaikaa leimasivat toimeentulohuolet, mielenterveysongelmat ja julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen. Kaikesta huolimatta Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä ja sai aikaan lukuisia muita taiteellisia saavutuksia.

Aleksis Kiven päivä 10.10.2022

Seppeleen laskutilaisuus
klo 9 Tuusulan kirkkomaa, Kirkkotie 34, Tuusula

Mökin avoimet ovet
klo 10–17 Aleksis Kiven kuolinmökki, Rantatie, Tuusula

Toiveikkuus Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä -luento
klo 13 Tuusulan pääkirjasto, Autoasemankatu 2, Tuusula

Minä elän! -klubi: Runoja Aleksis Kiven päivänä
klo 18 Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25, Tuusula
Lisätietoa: https://tapahtumat.tuusula.fi/fi-FI/page/62ac0d5a8f5fa22cb496d5c1

Lisätietoja
Tuusulan kulttuuripalvelut, kulttuuri@tuusula.fi
www.tuusula.fi

 

Takaisin