Heli Laaksosen näyttely "Ilma luppa" avautuu Erkkolassa

05.02.2019

Heli Laaksonen, Uutismaalauksi-sarjaTaiteilijakoti Erkkolassa on kevään ajan ainutlaatuinen tilaisuus tutustua runoilija ja kirjailija Heli Laaksosen naivistiseen taiteeseen. Laaksosen näyttely "Ilma luppa – maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle" avautuu keskiviikkona 6.2. Lounaismurteen taiturina Heli Laaksonen on runojensa ja esiintymistensä kautta tullut tutuksi suomalaisille 2000-luvun alusta asti. Kuvataiteessa hän koettelee siipiään luonnon- tai kierrätysmateriaaleille maalatuilla teoksillaan.

Heli Laaksosen (s. 1972) taide muistuttaa hänen runojaan – jokainen teos on kuin runo, usein leikkisä ja pohdiskeleva. Teoksissa on luonnonläheisyyttä – floraa ja faunaa - yhdistyneenä arjen asioihin kuten parkkikiekkoihin, linnunpönttöihin tai einesrasioihin. Materiaaleissa on luonnonpuuta tai ready made -esineitä, vaikka ne ovat pääosin maalauksia. Runoilijan ääni välittyy näissäkin teoksissa: puhe tavallisen ihmisen, lämpimien ihmissuhteiden, luonnosta välittämisen ja huumorin puolesta.

Sanojen tärkeys näkyy myös teosnimissä: 16 ihanaist naist meni siäne; Happami, sanos pihlajanmarja ketuist; Jos puut puhuis, olisko meil aikka kuunnella? Esineet ovat itsessään inspiroineet töihin: metsäkaatopaikalta löytyneessä ammuslaatikossa on matikantunti-aiheinen installaatio, hylätyn kirkonraunion ikkunankarmissa tuijottaa puluja, rikkakasveja on maalattu rikkalapioihin ja presidentillisiä lintumuotokuvia on margariinirasioiden kansissa.

Heli Laaksonen, Uusperhe 2017. Kuva Tarja KärkkäinenIlma luppa -näyttelyn nimi juontaa ajatuksesta, onko kirjailijalla lupaa kurkottaa myös kuvataiteen puolelle. Laaksonen pohtii: "Olen ain maalamist rakastanu, mut nyy ko tuan töitäni ihmiste ilmoil, mun miäle hiipi epäilys. Onk mul runoilijana lupa tähä? Astunk mää jonkun toisen tontil ilma luppa? Semmosen päätelmän mää tein, et ei semmost luppa voi mul kukka antta eikä sitä evätä - mää olen tääl maalausteni kans Erkon viaraana iha omal luval."

Runoilija J. H. Erkko oli Heli Laaksoselle ennestään tuttu hupaisan sattumuksen kautta. Laaksonen lainasi Erkon säettä "Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen" joulupostikorttiinsa ja lisäsi perään oman säkeensä "Mut ko tarkemmi ajattele, viikkoki riittä". Kun Laaksonen muistutti painotaloa, että tähän ei tarvita käyttölupaa erikseen, tuli väärinkäsitys, ja korttiin lipsahti Laaksosen viesti: "Käyttöoikeus lauseel on, Erkko on kuallu yli 100 vuat sit". Virhe huomattiin onneksi ennen korttien menoa painoon.

Heti näyttelyn ensimmäisellä viikolla torstaina 7.2. klo 18 on Erkkolassa taiteilijatapaaminen, jossa Heli Laaksonen kertoo työstään runoilijana, kirjailijana ja nyt myös kuvataiteilijana. Lauantaina 9.2. Laaksonen on keskustelemassa teoksistaan koko päivän klo 12–17.

Heli Laaksonen – Ilma luppa
6.2.–19.5.2019
Maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle

J. H. Klubi: Heli Laaksonen
to 7.2. klo 18
Taiteilijatapaamisessa runoilija Heli Laaksonen kertoo työstään runoilijana, kirjailijana ja nyt myös kuvataiteilijana. Museon pääsymaksu 5/4/2 €

Tapaa taiteilija Heli Laaksonen!
la 9.2. klo 12–17
Runoilija ja kuvataiteilija Heli Laaksonen on keskustelemassa teoksistaan koko päivän Erkkolassa. Museon pääsymaksu 5/4/2 €

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo
Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
6.2.–30.4. ke–su klo 12–17
6.2., 6.3. ja 3.4. ke klo 12–19
1.5.–19.5. ti–su klo 11–18

Pääsymaksut
aikuiset 5 €
eläkeläiset, opiskelijat 4 €
lapset (7–16 v.) 2 €
Museokortti-museo

Yleisöopastus
sunnuntaisin klo 16

Takaisin