Vuoden 2009 J. H. Erkko -lausunta- ja -laulusävellyskilpailu

Tuusulan kunta ja Taiteilijakoti Erkkola järjestivät Juhana Heikki Erkon tuotannon ja ajatusten tunnetuksi tekemiseksi 13.-14.6.2009 kaksi kilpailua:

  • J. H. Erkko lausuntakilpailun ja
  • J. H. Erkko laulusävellyskilpailun.

J. H. Erkko -lausuntakilpailun tavoitteena oli nostaa esiin myös Erkon harvoin esitettyjä tekstejä. J. H. Erkko -laulusävellyskilpailussa etsittiin uusia laulusävellyksiä, jotka on laadittu J. H. Erkon runoihin tai muihin hänen teksteihinsä. Kansanvalistus- ja sivistystyön aatteiden mukaisesti kilpailu oli avoin kaikille.

 

Eevamarja Luode-Salonen. Kuva Paula OjansuuEevamarja Luode-Salonen voitti J. H. Erkko -lausuntakilpailun

Tiedote 14.06.2009

Eevamarja Luode-Salosen lausuntaesitys voitti J. H. Erkko -lausuntakilpailun sunnuntaina 14. kesäkuuta Tuusulassa. Tuomaristo kiitteli Luode-Salosen tulkintaa rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi.

Tuomaristo arvioi Eevamarja Luode-Salosen perehtyneen syvällisesti J. H. Erkon tuotantoon ja löytäneen myös harvemmin esitettyjä tekstejä. Lisäksi tuomaristo kiitteli Luode-Salosen uskallusta olla paljaana, rohkea ja avoin. Lausuntakilpailun voittajalle jaettiin 4000 €:n arvoinen tunnustus.

Lausuntakilpailussa J. H. Erkon tekstit heräsivät eloon. Tuomaristo arvioi että J. H. Erkon ääni puhui lausuntaesityksissä. Erkon tekstit ovat aikaa kestävää materiaalia, joka elää myös tässä ajassa. Tuomariston mukaan lausunnassa runot tuotiin meidän aikaamme tämän ajan äänellä. Erilaiset tulkinnat saivat Erkon runot elämään.

Lausunnan välierään osallistui seitsemän lausujaa ja loppukilpailuun neljä finalistia. Raija Kurki sai Tuusulan kunnan tunnustuspalkinnon.

J. H. Erkko -lausuntakilpailun tuomaristossa toimivat Helka-Maria Kinnunen, Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, Timo Heimonen Suomen Nuorisoseurojen liitosta, Esa Ukkola Tuusulan kunnasta ja Tiina Häkkinen J. H. Erkko lausunta- ja laulusävellyskilpailusta.

 

 

Silja KuoppalaSilja Kuoppalan teos voittoon J. H. Erkko -laulusävellyskilpailussa

Tiedote 14.06.2009

Silja Kuoppalan laulusävellys Silloinpa kesä minulla ja Eevamaria Luode-Salosen lausuntaesitys voittivat J. H. Erkko -lausunta- ja laulusävellyskilpailun sunnuntaina 14. kesäkuuta Tuusulassa.

Silja Kuoppalan laulusävellys Silloinpa kesä minulla voitti J. H. Erkko -laulusävellyskilpailun. Tuomaristo kiitteli säveltäjää siitä, että hän sai Erkon tekstin soimaan uudelle sukupolvelle. Laulun esitti Hanna Lahtinen. Laulusävellyskilpailun voittajalle jaettiin 2 000 €:n arvoinen tunnustus. Laulusävellyskilpailun toiselle sijalle sijoittui Mirka Sirkkasen laulusävellys Laula kultani ja kolmanneksi Jussi Paalasen laulusävellys Salaisuus. Tuusulan kunnan tunnustuspalkinnon sai Aino Roivaisen laulusävellys Uneton, joka valittiin myös yleisön suosikiksi.

Eevamarja Luode-Salosen lausuntaesitys voitti J. H. Erkko -lausuntakilpailun. Tuomaristo kiitteli Luode-Salosen tulkintaa herkäksi ja henkilökohtaiseksi, joka ei jättänyt kylmäksi. Tuomariston mukaan kilpailu osoitti, että runo elää ja voi hyvin. Tuomaristo arvioi Eevamarja Luode-Salosen perehtyneen syvällisesti J. H. Erkon tuotantoon ja löytäneen myös harvemmin esitettyjä tekstejä. Lausuntakilpailun voittajalle jaettiin 4 000 €:n arvoinen tunnustus.

 

Kilpailussa J. H. Erkon tekstit heräsivät eloon 

Laulusävellyskilpailun tuomariston puheenjohtaja Markus Lehtinen kuvaili käytyä sävellyskilpailua lainaamalla J. H. Erkon runoa Murhelintu: Minkä lauloi, sen totta lauloi, Se koski kuulijan sydämeen. Tuomariston mukaan kilpailussa löytyi persoonallisia tapoja lähestyä J. H. Erkon tekstejä sekä lausunnan että laulusävellyksen kautta.

Kilpailuun osallistui 7 lausujaa ja 21 laulusävellystä. J. H. Erkko -lausunta- ja laulusävellyskilpailun tuomaristossa toimivat Seppo Hovi, Markus Lehtinen, Helka-Maria Kinnunen, Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, Timo Heimonen Suomen Nuorisoseurojen liitosta, Esa Ukkola Tuusulan kunnasta ja Tiina Häkkinen J. H. Erkko lausunta- ja laulusävellyskilpailusta.

Lausunta- ja laulusävellyskilpailun antia on mahdollista kuulla myöhemmin Tuusulassa järjestettävissä tapahtumissa.

Kilpailun järjesti Taiteilijakoti Erkkola ja Tuusulan kunta.