Ohjeita J. H. Erkko -lausunta- ja laulusävellyskilpailuun

J. H. Erkko -lausuntakilpailun tavoitteena oli nostaa esiin myös Erkon harvoin esitettyjä tekstejä. J. H. Erkko -laulusävellyskilpailussa etsitään uusia laulusävellyksiä, jotka on laadittu J. H. Erkon runoihin tai muihin hänen teksteihinsä. Kansanvalistus- ja sivistystyön aatteiden mukaisesti kilpailu on avoin kaikille.


J. H. Erkko -lausunta ja sävellyskilpailuJ. H. Erkko -lausuntakilpailun

tavoitteena on nostaa esiin myös Erkon harvoin esitettyjä tekstejä. Kilpailuun voi osallistua yksittäinen lausuja tai enintään viisihenkinen lausujaryhmä.

Esikarsinta
suoritetaan nimettöminä kuunneltavien äänitteiden (CD) pohjalta. Siinä on pakollisena tehtävänä lausua vapaavalintaisia sekä J. H. Erkon että Aleksis Kiven runoja tai runo-otteita, kokonaiskesto n. 15 min.

Välierässä
kilpailijat lausuvat kilpailuohjelmistonsa näyttämöllä. Ohjelma koostuu vapaavalintaisista Erkon teksteistä tai tekstiotteista kokonaiskestoltaan enintään 15 min.  

Loppukilpailussa
kilpailijat lausuvat kilpailuohjelmansa näyttämöllä.

Pakollisena tehtävänä on runo Kukko, muut esitettävät tekstit ovat vapaavalintaisia Erkon tekstejä. Ohjelman kokonaiskesto on yhteensä enintään 20min.

Rekvisiittaa ei kilpailuesityksissä saa käyttää, mutta näyttämöllä on kilpailun ajan tukeva penkki, jota lausujat voivat halutessaan hyödyntää esityksissään.

Kilpailuesitysten taltiointi: Loppukilpailun esitykset  tallennetaan kilpailun järjestäjän toimesta. Järjestäjä pidättää itsellään oikeudet taltiointeihin. 

Palkintona voidaan joillekin finalisteille tarjota omaa lausuntailtaa Erkkolassa ja  Tuusulan Taiteiden yössä.

Palkintosumma 4000 €: Tuomaristo voi jakaa palkinnot perustellusti harkintansa mukaan finalistien kesken, lähtökohtana on kuitenkin palkita kolme parhaiten sijoittunutta. Tunnustus- ja kannustuspalkinnot ovat erillisinä mahdollisia.

 

 

J. H. Erkko -lausunta- ja sävellyskilpailuJ. H. Erkko -laulusävellyskilpailussa

etsitään uusia laulusävellyksiä, jotka on laadittu J. H. Erkon runoihin tai muihin hänen teksteihinsä.

Kilpailusävellysten tulee olla aiemmin julkisesti esittämättömiä.

Esikarsinta
suoritetaan nimettöminä kuunneltavien äänitteiden pohjalta. Laulut lähetetään teksteineen joko nuotteina tai äänitteinä (CD). Äänitteissä voi yksiäänisen laulun lisäksi olla yksi säestävä akustinen soitin.

Välierässä
kilpailulaulun esittää yksi laulaja, haluttaessa yhden akustisen soittimen säestyksellä. Esiintymistilassa on flyygeli. Kilpailijoilla on mahdollisuus käyttää kilpailun järjestäjän asettamaa laulajaa ja/tai säestäjää (piano, vapaa säestys).

Loppukilpailussa
kilpailulaulun esittää yksi laulaja, haluttaessa yhden akustisen soittimen säestyksellä. Esiintymistilassa on flyygeli. Kilpailijoilla on mahdollisuus käyttää kilpailujen järjestäjän asettamaa laulajaa ja/tai säestäjää (piano, vapaa säestys).

Kilpailuesitysten taltiointi: Loppukilpailuesitykset tallennetaan kilpailun järjestäjän toimesta. Järjestäjä pidättää itsellään oikeudet taltiointeihin.

Palkintona voidaan joillekin finalisteille tarjota esiintymismahdollisuus Erkkolassa tai Aino-salissa (kamarimusiikkisali).

Palkintosumma 4000 €: Tuomaristo voi jakaa palkinnot perustellusti harkintansa mukaan finalistien kesken, lähtökohtana on kuitenkin palkita kolme parhaiten sijoittunutta. Kannustus- ja tunnustuspalkinnot ovat erillisinä mahdollisia.

Tarkennuksia laulusävellyskilpailun ohjeisiin 

 • Sävellyksissä pitää käyttää J. H. Erkon tekstejä sellaisenaan.
 • Tekstin muokkaaminen sanojen ja tavujen muuttamisella, poistolla tai lisäyksellä ei ole sallittua.
 • Tekstikokonaisuuksista voi ottaa sävellettäväksi otteita tai katkelmia.
 • Tekstiotteita tai katkelmia ei saa liittää toiseen tekstikokonaisuuteen.
 • Jos samassa laulusävellyksessä käytetään kahta tai useampaa eri tekstiotetta tai katkelmaa, niiden on oltava selkeästi ja ymmärrettävästi erillään toisistaan.
 • Kertosäkeitä ja sanojen toistoja voi käyttää vain niiden omilla paikoilla.
 • Jokainen laulu tulkitaan yhdeksi teokseksi, laulusarjoja ei hyväksytä mukaan kilpailuun.
 • Sama säveltäjä voi osallistua kilpailuun useammallakin laulusävellyksellä.
 • Sävellykset on  toimitettava karsintaan yksittäin,  jokainen eri kuoressa.
 • Sävellysten pituudelle ei ole rajoituksia.
 • Sävellysten tyylilaji on vapaa.

 

Ilmoittautumiskaavake