J. H. Erkko -lausunta-ja -laulusävellyskilpailu

Korkeatasoinen J. H. Erkko -lausuntakilpailu Tuusulassa

J. H. Erkko -lausuntakilpailun tuomaristo päätyi jakamaan kilpailun palkintosumman 4000 € kaikkien finalistien kesken. Ensimmäisen palkinnon 2000 € voitti Sanna Majanlahti. Toiseksi tullut Elisa Salo sai 1000 €. Kolmanneksi sijoittunut Eero Ojala ja neljäs Tiinaliisa Multamäki saivat molemmat 500 €.

Lausuntakilpailua seuranneen yleisön suosikki oli Tiinaliisa Multamäki.

Lausunnan välierään osallistui seitsemän lausujaa ja loppukilpailuun neljä finalistia. J. H. Erkko -lausuntakilpailun tuomaristossa toimivat Tiina Weckström, Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, Timo Heimonen Suomen Nuorisoseurojen liitosta ja Tiina Häkkinen J. H. Erkko lausunta- ja laulusävellyskilpailusta.

J. H. Erkko -laulusävellyskilpailu on ratkennut

Tuomaristo päätyi jakamaan myös J. H. Erkko laulusävellyskilpailun palkintosumman 4000 € kaikkien palkintosijojen kesken. Voittajaksi ja 1400 € palkintosumman saajaksi tuli Marko Häkkinen sävellyksellään J. H. Erkon runoon "Elben luona". Toiseksi tuli Antti Laaksonen sävellyksellään "Nyt hän nukkuu" palkintona 1000 €. Kolmannen sijan jakoivat  Jukka Särkkä "Jouluhymnillä" ja Paula Präktig  "Enkel' armahani" runon sävellyksellä. Molempien palkintosumma oli 800 €.

Tuomaristo kiitteli kilpailun korkeaa tasoa. Kilpailijat olivat hyvin tavoittaneet J. H. Erkon tekstin ja sävelen yhteyden. Arvioinnin teki vaikeaksi musiikin erilaiset tyylit, mutta puheenjohtaja Markus Lehtisen johdolla tuomaristo löysi 12 finalistin joukosta palkittavat laulusävellykset. Tuomariston jäsen, muusikko Seppo Hovi piti laulusävellyskilpailua ennemminkin erinomaisena ja mielenkiintoisena konserttina, jossa kuultiin hyvin erilaisia, yhden runoilijan tekstejä 100 vuoden takaa. Tuomaristossa oli myös Jukka Rantanen Suomen Kansallisteatterista, Marke Naski-Multanen Tuusulan kunnasta ja Tiina Häkkinen J. H. Erkko -lausunta- ja -laulusävellyskilpailusta.

 

Kesäkuun 9.-10. päivinä 2012 Hyrylässä on oivallinen tilaisuus seurata, kuinka J. H. Erkon tekstit heräävät eloon laulettuina ja lausuttuina. Silloin Hyökkälän koulun auditoriossa käydään J. H. Erkko -lausunta- ja -laulusävellyskilpailun välierät ja loppukilpailut.

J. H. Erkko -lausuntakilpailun tekee yleisön kannalta erityisen mielenkiintoiseksi se, että esitykset ovat näyttämöllisiä, koko esitystilaa hyödyntäviä ja myös se, että lausujat ovat valinneet tekstit Erkon koko tuotannosta omanlaisekseen kokonaisuudeksi. Esitysten kesto on noin 20 minuuttia. Välierään on valittu kahdeksan lausuntaesitystä. Kilpailussa esityksiltä edellytetään tuoretta oivaltavaa näkemystä, ennakkoluulotonta suhtautumista sekä terävää näkökulmaa. Tekstikokonaisuuden sisältö vaikuttaa ratkaisevasti tuomariston arvioon.

Konserttina käytävä laulusävellyskilpailu tuo kuultavaksi erityylisiä lauluja, jotka on sävelletty J. H. Erkon teksteihin, niitä tukemaan ja korostamaan. Laulut esitetään akustisesti yhden soittimen säestyksellä. Kilpailun välierässä kuullaan 23 laulusävellystä, jotka edustavat laajaa tyylilajien kirjoa. Säestävänä soittimena lauluissa kuullaan ainakin pianoa ja kitaraa. Osa säveltäjistä tuo kilpailuun oman laulajan ja säestäjän tai esittää laulunsa itse. Jotkut säveltäjät taas valitsevat esittäjiksi kilpailun asettaman muusikon. Pianistina toimii Janne Hovi ja laulajana joko Hanni Autere tai Juha Unkari.

Palkintosumma kummassakin sarjassa on 4000 €. Se voidaan myöntää joko yhdelle voittajalle tai jakaa sijoittuneiden kesken tuomariston päätösten mukaan. 

Tuomaristoissa on omien alojensa konkareita, jotka sunnuntain palkintojenjakotilaisuuksissa perustelevat valintansa näyttämöllä kilpailijoiden ja yleisön edessä. Lausuntakilpailun tuomaristossa työskentelevät Jukka Rantanen, Helka-Maria Kinnunen, Timo Heimonen, Tiina Häkkinen ja Tuusulan kunnan edustaja sekä laulusävellyskilpailussa Seppo Hovi, Markus Lehtinen, Jukka Rantanen, Tiina Häkkinen ja Tuusulan kunnan edustaja.

Ennakkoon kilpailupäivien pääsyliput ovat myynnissä Tuusulan kulttuuri-infon toimipisteissä:

  • Halosenniemessä (Rantatie, Tuusula)
  • Taidekeskus Kasarmissa (Jääkärinpolku 2, Tuusula). 

Tiedustelut:
Taiteellinen johtaja Tiina Häkkinen, p. 040 715 0009, tiina.hakkinen(at)tuusula.fi
Kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naski-Multanen, marke.naski(at)tuusula.fi