Itsenäisyyspäiväviikolla Tuusulassa juhlitaan kaikissa kuntakeskuksissa

13.11.2017

Suomen 100-vuotisjuhlat huipentuvat itsenäisyyspäiväviikolla. Tuusulassa juhlinnan aloittavat maanantaina 4.12. kunnan kolmasluokkalaiset, jotka kokoontuvat jo 15. kerran juhlimaan itsenäisyyspäivää, tänä vuonna ensimmäistä kertaa pormestarin kutsumina. Tiistaina 5.12. juhlitaan Tuusulan kirjastoissa osana valtakunnallista Suomen kirjastoseuran kampanjaa Etkot kirjastoissa. Tuusulan kirjastojen etkoilla kiitetään myös hyvinvoinnin meille rakentaneita sukupolvia kutsumalla erityisesti vanhukset mukaan sinivalkoiseen kahvihetkeen Koko Suomi kiittää.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkavat heti aamusta seppeleiden laskulla. Kunnan itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään tänä vuonna Jokelassa. Juhlassa esiintyy tätä tilaisuutta varten koottu Tuusulan Suurkuoro johtajanaan tuusulalainen kapellimestari Markus Lehtinen.

Itsenäisyysviikon ohjelma Tuusulassa 2.–6.12.2017

ma 4.12. Tuusulan kolmoset juhlivat itsenäisyyspäivää
Kolmoset juhlivat perinteisesti kunnan johtohahmon, nyt ensimmäistä kertaa pormestarin, kutsumina. Iloisessa ja arvokkaassa juhlaohjelmassa on kättelyn lisäksi Riku Niemi -kvartetin juhlakonsertti satavuotiaalle Suomelle, pormestarin tervehdys, Maamme-laulu, sinivalkoisia herkkuja ja minitanssiaiset.

ti 5.12. Linnan juhlien etkoja juhlitaan pääkirjastossa sekä Kellokosken ja Jokelan kirjastoissa

Tuusulan kirjastojen etkojen taustalla on kaksi valtakunnallista Suomi100-hanketta: Suomen kirjastoseuran kampanja Etkot kirjastossa, jossa kirjastot ympäri Suomen kutsuvat koko kansan juhlimaan 100-vuotiasta Suomea, sekä Siskot ja Simot -yhteisön Koko Suomi kiittää -tempaus, jonka innoittamana Tuusulan kunta haluaa toivottaa erityisesti vanhukset, hyvinvointimme rakentajat, tervetulleiksi mukaan viettämään yhteistä sinivalkoista kahvihetkeä. Tuusulan kolmessa kirjastoissa tapahtuma aloitetaan juhlapuheella ja sinivalkoisilla kiitoskahveilla.

Tuusulan pääkirjastossa vietetään etkoja klo 16–20. Juhlapuheen pitää valtuuston puheenjohtaja Ruut Sjöblom. Yhteislaulua yhdessä Irja Rätön kanssa, Karoliina Paunonen säestää haitarilla. Klo 18 Tietokirjailija ja historioitsija Teemu Keskisarja kertoo uudesta kirjastaan Saapasnahka-torni: Aleksis Kiven elämä ja kuolema. Kahvitarjoilu klo 16–18.

Jokelan kirjastossa juhlistetaan etkoja klo 16–20. Juhlapuheen pitää pormestari Arto Lindberg. Ohjelmassa on Jokelan kansalaisopiston musiikki- ja lausuntaesityksiä, sekä Vinkkelissä luetaan suomalaisia satuja. Kirjailijavieraana klo 18 on Juha Hurme. Kahvitarjoilu klo 16–18.

Kellokosken kirjastossa on ohjelmaa klo 14–16. Kellokoskella juhlapuheen pitää kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja Jussi Salonen. Kaarina Salaspuro lukee otteita romaanista Mielensäpahoittaja. Kirjastossa on esillä Lothar Mallonin Kellokoski-aiheinen valokuvanäyttely ja diaesitys. Kahvitarjoilu koko päivän klo 10–16.

ti 5.12. klo 18 Meidän Suomi -juhlakonsertti Kellokosken juhlatalolla
Sadan kellokoskelaisen esiintyjän voimin esitettävä konsertti tuo esille suomalaista musiikkia itsenäisyyden ajalta. Yhteistyössä ovat mukana seurakunta sekä paikalliset yhteisöt ja yhdistykset. Vapaa pääsy. Juhlatalontie 4, Kellokoski.

ke 6.12. Itsenäisyyspäivä
klo 9.00 lipunnosto Jokelan kirkon pihalla. Seppeleenlasku, puhe ja hartaus uurnalehdossa.
Klo 10.00 juhlajumalanpalvelus Tuusulan kirkossa, jonka jälkeen lasketaan seppeleet sankarivainajien muistomerkillä Kirkkopuistossa sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden ja Terijoen kirkkopuistoon haudattujen sankarivainajien muistomerkeillä Paijalan hautausmaalla.
Klo 12.00 seppeleenlasku ja hartaus sankariristillä Kellokosken hautausmaalla.

klo 13 Kunnan itsenäisyyspäivän juhla Jokelan koulukeskuksessa
Juhlakahvit klo 12 alkaen. Tervehdyssanat lausuu valtuuston puheenjohtaja Ruut Sjöblom ja juhlapuheen pitää Pormestari Arto Lindberg. Satavuotiaan Suomen kunniaksi esiintyjäkaarti on tavallista suurempi. Juhlassa esiintyy tätä tilaisuutta varten koottu Tuusulan Suurkuoro johtajanaan kapellimestari Markus Lehtinen. Keski-Uudenmaan Tanssiopiston juhlaesityksestä Kelaa Kalevala! näemme osan "Koivikko ja Väinämöinen", ja suomalaista musiikkia esittävät Hanni Autere ja Pilvi Järvelä. Lämpimästi tervetuloa, juhla on avoin kaikille kuntalaisille! Jokelan koulukeskus, Jyväkuja 13.

klo 14–16 Kotiseudulta maailmalle – monikulttuurinen Suomi 100 v Lottamuseolla
Esiintymässä ovat klo 14 Maija Kauhanen (laulu, Saarijärven kantele, lyömäsoittimet) ja klo 15 Malang Cissokho (kora, kitara ja laulu). Lottamuseon Avaa sydämesi! -näyttelyn käsikirjoitusta varten tehdyn tutkimustyön tuloksena syntyi maailmankartta, joka havainnollistaa Suomen muuttoliikkeitä viimeisen 100 vuoden aikana. Kartta kertoo, että Suomesta on viimeisen 100 vuoden aikana lähtenyt yli miljoona ihmistä erinäisistä syistä! Suurin osa paremman elämänlaadun toivossa. Samaan aikaan Suomen kulttuuria on rikastuttanut yli puoli miljoonaa Suomeen tullutta muun maan kansalaista.

Avaa sydämesi! -näyttely kertoo pääasiallisesti Suomen sodanaikaisista evakuoinneista auttajatahojen näkökulmasta, mutta se hipoo myös tämän päivän pakolaisuuteen liittyviä aiheita: Kaipuu kotiin ja omalle kotiseudulle on universaali tunne, joka ei katso aikaa, paikkaa tai kansalaisuutta.

Itsenäisyyspäivänä Lottamuseon näyttelyihin ja päivän konserttiin on vapaa pääsy. Lottamuseo ja Lottakanttiini ovat avoinna klo 10–17.

klo 15 Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Tuusulan kirkossa
Isänmaahan liittyvää musiikkia kuorojen, laulusolistien ja urkurien voimin. Esiintyy mm. seurakunnan yhdistyneet lapsikuorot. Järjestää Tuusulan seurakunta.

 

Takaisin