Puutarhajätteet eivät kuulu luontoon

03.05.2012

Kevät on koittanut, ja ihmiset haravoivat pihojaan. Valitettavan moni päätyy viemään siivouksessa syntyneet risut ja haravointijätteet lähimetsään tai kuntien ja kaupunkien maille. Se on kuitenkin kiellettyä ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Puutarhajätteet tulee toimittaa niille varattuun vastaanottopaikkaan tai mieluiten hyödyntää omalla kiinteistöllä.

Puutarhajätteet toisen maalle vievä kevätsiivooja saattaa syyllistyä jätelain roskaamiskiellon rikkomiseen sekä toisen kiinteistön hallinnan loukkaamiseen, josta säädetään rikoslaissa. Luontoon viedyt puutarhajätteet voivat aiheuttaa myös kasvillisuuden rehevöitymistä ja lajiston muuttumista. Erityisesti karujen elinympäristöjen vähäravinteisiin elinoloihin erikoistunut lajisto kärsii rehevöitymisestä. Puutarhajätteiden mukana metsään voi lisäksi levitä haitallisia ja alkuperäiseen luontoomme kuulumattomia vieraslajeja. Monet haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista ovat karanneet puutarhasta juuri kottikärryillä. Ongelmia aiheuttaa myös ojien tukkeutuminen puutarhajätteistä.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus suosittelee, että risut ja haravointijätteet kompostoidaan tai haketetaan omalla kiinteistöllä aina, kun se on mahdollista. Puutarhajätteistä saa kompostoimalla multaa ja risuista hakettamalla kompostissa seosaineena tai katteena hyödynnettävää haketta. Puiden lehdet voi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi, jolloin niistä saa lisäravinteita nurmikolle ja istutuksille. Puutarhajätteitä voi käyttää myös maanparannusaineena niitä maahan muokkaamalla.

Mikäli risujen ja harjavointijätteiden käsittely ei ole mahdollista omalla kiinteistöllä, puutarhajätteet tulee toimittaa niille varattuun käsittelypaikkaan. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus muistuttaa myös, että puutarhajätteen polttaminen on kielletty taajaan asutulla alueella. Taaja-asutusalueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisessä määrin puutarhan hoidossa ja maa- ja metsätaloudessa syntyviä myrkyttömiä ja kuivia jätteitä, kuten risuja, olkia ja hakkuutähteitä. Silloinkaan puutarhajätteen poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille tai ympäristölle.

PUUTARHAJÄTTEIDEN VASTAANOTTOPAIKKOJA KESKI-UUDELLAMAALLA

Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueet

Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue, os. Hyötykuja 3, Järvenpää, p. 075 753 0028

  • avoinna ma - pe klo 7.00 - 19.00
  •  arkipyhien aattoina klo 7.00 - 17.00
  • touko- ja lokakuussa lauantaisin klo 9.00 - 14.00

    Kapulan jätteidenkäsittelyalue, os. Kapulasillantie 2, Hyvinkää, puh. p. 075 753 0049
  • avoinna ma - pe klo 7.00 - 19.00,
  • arkipyhien aattoina klo 7.00 - 17.00
  •  touko- ja lokakuussa lauantaisin klo 9.00 - 14.00

Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueilla puutarhajätekuormista veloitetaan 7 euroa/peräkärry.  Puutarhajätteet tulee toimittaa alueille risut ja haravointijätteet erikseen lajiteltuina.

Mäntsälän maankaatopaikka

Mäntsäläläiset yksityistaloudet voivat viedä risuja ja haravointijätteitä Mäntsälän maankaatopaikalle kolmena peräkkäisenä maanantaina 7.5., 14.5. ja 21.5. klo 7.30 - 20.00 sekä muulloinkin sen normaaleina aukioloaikoina. Risut ja haravointijätteet tulee toimittaa maankaatopaikalle erikseen lajiteltuina. Kuormat henkilöauton peräkärryllä tai vastaavalla tuotuina ovat maksuttomia.

Mäntsälän maankaatopaikka, os. Suoniityntie 151, puh. 040 3145 463

  •  avoinna ma – to klo 7.30 - 16.00 ja pe klo 7.30 - 14.15

Lassila&Tikanojan pienkierrätysasema Keravalla

Lassila & Tikanoja Oyj:n pienkierrätysasemalla Keravalla vastaanotetaan pientuojien puhtaita risukuormia sekä talkoo- ja haravointijätettä. Puutarhajätteen tuominen pienkierrätysasemalle on maksullista.

Lassila & Tikanoja Oyj:n pienkierrätysasema, os. Karhuntassuntie 59, Savio, puh. 010 636 5468

  • avoinna ma - pe klo 6.00 - 21.00 ja la klo 9.00 - 17.00

 
LISÄTIETOA KOMPOSTOINNISTA

Lisätietoa kompostoinnista saa mm. Kiertokapula Oy:n verkkosivuilta www.kiertokapula.fi tai Kiertokapulan neuvonnasta puh. 075 753 0011.

 
Lisätietoja asiasta antaa ympäristösuunnittelija Anu Tyni, puh.  040 3144 728, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Takaisin


Netland-tuotantoa