Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen www-sivut
Takaisin ylös

Elintarvikevalvonta

hedelmä- ja vihannestiski

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveydensuojelun tulosyksikkö vastaa elintarvikevalvonnan toteuttamisesta ympäristökeskuksen toiminta-alueella. Elintarvikevalvonta suojaa kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveydellisiltä ja taloudellisilta riskeiltä.

Elintarvikevalvonta kattaa elintarvikkeiden valmistuksen, pakkauksen, myynnin ja mainonnan. Valvontakohteina ovat mm. elintarvikkeiden tuotantotilat, elintarvikemyymälät, ravintolat, kioskit, koulujen ruokalat ja torit.

Elintarvikevalvontaa toteutetaan vuosittain tehtävän valvontasuunnitelman mukaisesti. Valvontasuunnitelman mukaisista tarkastuksista peritään maksu. Valvontasuunnitelman hyväksyy Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta.

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2016

Elintarvikehuoneiston rekisteröinti

Elintarvikelain (23/2006) muutos tuli voimaan 1.9.2011 alkaen. Muutoksen johdosta suurin osa elintarvikehuoneistoista siirtyi hyväksymismenettelystä ilmoitusmenettelyn piiriin. Ainoastaan eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät laitokset hyväksytään. Elintarvikehuoneistojen rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset eivät kuitenkaan muutu.

Omavalvontasuunnitelmaa ei myöskään enää hyväksytä, mutta yrityksillä tulee kuitenkin olla toimintansa riskien hallintaan riittävä omavalvonta. Vähäriskinen, pienimuotoinen, yksityishenkilöiden ja harrastekerhojen elintarvikealan toiminta vapautuu ilmoitusvelvollisuudesta, kun kyse ei ole elinkeinotoiminnasta.

Uusista elintarvikehuoneistoista tulee tehdä rekisteröintilmoitus valvontaviranomaiselle neljä viikkoa ennen toiminnan alkua. Ilmoituksen johdosta kohteisiin tehdään käyttöönottotarkastus, jonka perusteella arvioidaan täyttävätkö tilat ja toiminta lainsäädännön vaatimukset. Vaikka hyväksymismenettelystä luovutaan, pysyvät rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset ennallaan. Myös toiminnan lopettamisesta ja toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee ilmoittaa.

Elintarvikehuoneiston rekisteröinnistä peritään taksan mukainen maksu. Jos olet perustamassa esimerkiksi ravintolaa, leipomoa, elintarvikemyymälää, elintarvikevarastoa tai elintarvikkeiden maahantuontiyritystä Keski-Uudenmaan (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula) alueella, tee siitä ilmoitus Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen.

Elintarvikehuoneistoja koskeva ilmoituslomake

Lisätietoja elintarvikehuoneiston vaatimuksista alla olevassa ohjeessa

Elintarvikehuoneiston perustamisohje 2016

Elintarvikkeiden tuonti

Elintarvikkeiden tuontia kolmansista maista (EU:n ulkopuoliset maat) valvoo tulli. Toimijoiden, jotka tuovat elintarvikkeita kolmansista maista tulee olla yhteydessä tulliin.

Eläinperäisten elintarvikkeiden tuontia EU:n alueelta Suomeen koskee ensisaapumislainsäädäntö. Ensisaapumisvalvonnasta Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Maksut

Elintarvikelain (23/2006) 71 §:n mukaisesti valvontayksikön on perittävä elintarvikealan toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen maksu:

  • valvontasuunnitelmaan sisältyvästä tarkastuksesta, näytteenotosta ja näytteiden tutkimisesta (suunnitelmallinen valvonta)
  • elintarvikehuoneiston rekisteröinnistä
  • elintarvikemääräysten noudattamatta jättämiseen perustuvien elintarvikelain 7:ssä luvussa tarkoitettujen toimenpiteiden valvomiseksi tehtävistä tarkastuksista.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon

Maksutaksa ja maksutaulukko

Asiakasohjeet
OIVA
Ruokamyrkytykset

Lisätietoja

Saara Nironen (uudet elintarvikehuoneistot)
Tarmo Asikainen, Tarja Pilvilä, Nina Pullinen, Tuija Raitanen, Tuula Ylönen